Pielęgnacja skóry wrażliwej i podrażnionej

Coraz więcej osób skarży się na wrażliwość skóry. Skórę wrażliwą cechuje zespół objawów, do których należy między innymi zaczerwienienie, rumień, pieczenie, swędzenie, uczucie ściągnięcia i suchości. Warstwa rogowa naskórka jest cienka i nieszczelna, mikrobiota skóry pracuje nieprawidłowo, występują liczne wolne rodniki, a skóra reaguje gwałtownie na czynniki zewnętrzne takie jak temperatura czy wiatr. Nie trzeba mieć skóry wrażliwej, aby zmagać się z podrażnieniami. Skóra trądzikowa, sucha czy dojrzała może również być uwrażliwiona. Wtedy, oprócz istniejących już problemów skórnych takich jak trądzik czy zmarszczki, zmagamy się z podrażnieniami.

Delikatne oczyszczanie

Pielęgnacja skóry wrażliwej nie jest łatwa. Każdą skórę, nawet podrażnioną należy oczyszczać. Idealnym rozwiązaniem w tym przypadku będą delikatne saponiny, które dokładnie oczyszczą skórę bez indukowania podrażnień.
Sapindus Mukurossi Peel Extract, czyli wyciąg z łupin orzechów piorących po kontakcie z niewielką ilością wody, intensywnie się pieni, dokładnie oczyszczając skórę, jednocześnie działając przeciwzapalnie. Wyciąg z mydlnicy lekarskiej to kolejny przykład doskonałego surowca o właściwościach myjących, ale nie podrażniających. Wyciąg z nasion kamelii olejodajnej to przykład środka powierzchniowo czynnego. Oprócz właściwości myjących posiada szereg korzystnych właściwości: działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwłupieżowo i przeciwświądowo.

Kojenie podrażnień

Aby ulżyć skórze wrażliwej, po jej odpowiednim oczyszczeniu należy zaaplikować substancje o działaniu kojącym. Takie działanie opiera się na nawilżaniu skóry i jednoczesnym postępowaniu przeciwzapalnym, niejednokrotnie wspomagając przy tym prawidłowe funkcjonowanie mikrobiomu skóry. Ekstrakt z kwiatów Wiśni Jedońskiej posiada szerokie badania dokumentujące jego działanie nawilżające, przeciwzapalne, a także poprawiające koloryt skóry, co doceni wrażliwa skóra z przebarwieniami.
Ekstrakt z pstrolistki sercowatej jest bogaty w flawonoidy, polisacharydy i aminokwasy. Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, nawilżające i antyoksydacyjne. Znajduje zastosowanie w pielęgnacji cery wrażliwej, tłustej i skłonnej do zmian trądzikowych, gdyż przyspiesza również gojenie się wyprysków.
Pozostając w trendzie naturalnych ekstraktów roślinnych, ciekawym rozwiązaniem jest ekstrakt z algi Ecklonia Cava. Glon znany jest ze swoich licznych korzyści dla skóry. Działa nie tylko przeciwzapalnie, ale również zmniejsza ilość wolnych rodników, uspokaja skórę alergiczną, zmniejsza widoczność drobnych zmarszczek i hamuje negatywny wpływ zanieczyszczeń środowiskowych na funkcjonowanie skóry, dzięki czemu będzie idealnym rozwiązaniem dla skóry dojrzałej z widocznymi oznakami fotostarzenia.
Aby skóra była wolna od podrażnień, warto zadbać o szczelną barierę naskórkową. Digliceryna, Mocznik, Hydrolizowane Białko Ryżowe, Sorbitol, Lizyna, PCA, Alantoina czy Kwas mlekowy to surowce, które świetnie sprawdzą się w pielęgnacji mającej na celu odbudowę płaszcza hydrolipidowego. Surowce te odwzorowują nasz naturalny czynnik nawilżający skóry, tzw. NMF, dzięki czemu zwiększają poziom nawilżenia naszej skóry, hamując TEWL- przeznaskórkową utratę wody z naskórka. Wyciąg z korzeni marchwi to idealna propozycja dla skóry wrażliwej z zaburzoną barierą skórną. Dzięki wzmocnieniu mikrobioty skóry, przywraca potrzebną równowagę, bierze udział w hamowaniu wydzielania mediatorów zaangażowanych w ból skóry (↓CGRP, ↑β-endorfina) i uzupełnienia lipidy naskórka. Świetnie działa antyoksydacyjnie i hamuje proces zapalny.
Problem skóry wrażliwej dotyczy nie tylko obszaru twarzy, ale także skóry głowy. Oprócz wyżej wymienionych składników imitujących nasz skórny płaszcz ochronny, doskonałym rozwiązaniem będzie zastosowanie ekstraktu z owoców palmy sabałowej (Serenoa Serrulata). Posiada on dużą zawartość cukrów i polisacharydów, dzięki czemu ma zdolność do absorpcji i zatrzymania wody w skórze. Dodatkowo wykazuje silne działanie przeciwzapalne. Balsam z 4% ekstraktem z palmy sabałowej spowodował obniżenie produkcji silnie prozapalnej interleukiny-6 o 223 %.

Anti-pollution

Główną funkcją skóry jest ochrona. W czasach intensywnego rozwoju przemysłowego, skóra musi mierzyć się z poziomem zanieczyszczenia, jakiego nie było nigdy wcześniej. Przede wszystkim, skóra jest narażona na promieniowanie ultrafioletowe (UV) i zanieczyszczenia powietrza, takie jak wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), lotne związki organiczne (LZO), tlenki, cząstki stałe (PM), ozon (O3) i dym papierosowy. Chociaż ludzka skóra działa jak biologiczna tarcza przed pro-oksydacyjnymi chemicznymi i fizycznymi zanieczyszczeniami powietrza, długotrwałe lub powtarzające się narażenie na wysokie poziomy tych zanieczyszczeń może mieć głęboki, negatywny wpływ na skórę. Narażenie skóry na zanieczyszczenia powietrza jest związane ze starzeniem się skóry oraz stanami zapalnymi lub alergicznymi skóry. Takimi jak atopowe zapalenie skóry, egzema, łuszczyca lub trądzik. Anti-pollution ma na celu przeciwdziałać tym negatywnym skutkom.

Linolenian etylu, olej z nasion słonecznika i żywica Kanarecznika Zwyczajnego to idealne połączenie surowców, które zapewnia ochronę dla skóry, przeciwdziałając negatywnemu wpływowi UV na skórę, chroniąc ją przed stanem zapalnym (hamowanie produkcji IL-6), a także tworzy na skórze niewidoczny film ochronny, zapobiegający adsorpcji metali ciężkich. Roślinne fitosterole również tworzą na powierzchni skóry film, jednocześnie wzmacniając barierę skórną oraz działając przeciwświądowo. To kolejny surowiec, który znacznie obniża produkcję IL-6.

Po rozwiązanie warto sięgnąć w stronę natury. Rośliny przez lata wykształciły systemy mające radzić sobie z negatywnym wpływem środowiska na ich rozwój. Curcuma Longa charakteryzuje się świetnymi zdolnościami do regeneracji swoich tkanek, a to działanie przeniesiono do kosmetyków. Jednocześnie charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym, antyoksydacyjnym i przyspieszającym gojenie ran. Sprawdzi się również w pielęgnacji cery dojrzałej, poprawiając jej nawilżenie i wygładzając zmarszczki.

Walka z wolnymi rodnikami

Uszkodzona skóra wymaga wspomagania w walce z wolnymi rodnikami, które tworzą się nie tylko pod wpływem środowiska, ale także toczącego się stanu zapalnego. Dlatego warto sięgać po surowce, które oprócz świetnej aktywności antyoksydacyjnej posiadają właściwości przeciwzapalne.

Owoce borówki zawierają wysoki poziom antocyjanów, które są związkami aktywnymi o silnym działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym. Ponadto rozpuszczalny w wodzie ekstrakt z borówki czarnej wykazał działanie ochronne przed promieniowaniem UV, poprzez redukcję stresu oksydacyjnego.

Ganoderma lucidum, znana również jako reishi lub lingzhi, jest używany w Chinach od ponad 2000 lat. Kiedy starożytni Chińczycy odkryli reishi w górach Changbai zauważyli, że ma silne działanie przeciwstarzeniowe. Jako grzyb o bardzo długiej historii stosowania,
Reishi jest uważane nie tylko za zioło lecznicze, ale także ,,grzyb nieśmiertelności”. W kosmetyce jest stosowany przede wszystkim jako silny antyoksydant. Dodatkowo surowiec skutecznie walczy ze stresem oksydacyjnym spowodowanym stanem zapalnym i ekspozycją na promieniowanie UV-B.

Mimo, iż skóra wrażliwa występuje coraz częściej, dzięki szerokiemu wyborowi surowców kosmetycznych, znajdujemy coraz lepsze rozwiązania w pielęgnacji. Warto sięgać po surowce o udokumentowanej skuteczności od sprawdzonych dostawców.
Jeżeli są Państwo zainteresowani użyciem wyżej wspomnianych składników w formulacjach Państwa produktów kosmetycznychirma Kaczmarek-Komponenty posiada surowce kosmetyczne w swojej ofercie.

Autor: Monika Kwiatkowska

Jeśli są Państwo zainteresowani którymś z wyżej wymienionych składników aktywnych, firma Kaczmarek-Komponenty posiada je w swojej ofercie, dlatego serdecznie zapraszamy do kontaktu z naszymi doradcami.

____

Joanna Makowska –  Doradca ds. surowców kosmetycznych

e-mail: j.makowska@komponenty.eu

Aleksandra Błaszkowiak – Doradca ds. surowców kosmetycznych

e-mail: a.blaszkowiak@komponenty.eu

Karina Faber – Młodszy Doradca ds. surowców kosmetycznych

e-mail: k.faber@komponenty.eu