Aromaty spożywcze to bardzo ważna grupa związków chemicznych, mająca duży wpływ na decyzje zakupowe dzisiejszego konsumenta. Obecnie niemalże każdy produkt spożywczy zawiera w swoim składzie aromat. Stosowany w celu zwiększenia atrakcyjności lub poprawy smakowitości produktu finalnego. Ponadto użycie aromatu w recepturze, ułatwia standaryzację, co skutkuje utrzymaniem wysokiej jakości produktu.

 

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 aromaty, inaczej środki aromatyzujące „to produkty nieprzeznaczone do bezpośredniego spożycia, dodawane do środków spożywczych w celu nadania im aromatu lub smaku lub zmiany ich aromatu lub smaku; wytworzone z produktów lub zawierające produkty z następujących kategorii: substancje aromatyczne, preparaty aromatyczne, środki aromatyzujące z przetworzenia termicznego, środki aromatyzujące dymu wędzarniczego, prekursory środków aromatyzujących lub inne środki aromatyzujące albo inne mieszanki”.

Zasadniczym kryterium podziału aromatów jest rodzaj użytego do produkcji surowca. Możemy wyszczególnić następujące rodzaje:

Firma Kaczmarek Komponenty od ponad 20 lat jest wyłącznym dystrybutorem aromatów spożywczych firmy Takasago. Firma ta należy do światowej czołówki  w produkcji aromatów. W naszej ofercie znajdą Państwo aromaty o różnych statusach deklaracji oraz różnej postaci. Doskonale sprawdzających się w wielu rodzajach aplikacji zarówno słodkich jak i słonych.

 

Poniżej typy dostępnych u nas aromatów:

aromaty płynne
aromaty proszkowe
aromaty naturalne
aromaty syntetyczne – status deklaracji “aromat”

W ostatnim czasie producenci poszukują bardziej specjalistycznych aromatów jak modulatory słodkości czy słoności.

 

 

 

Wróc do poprzedniej strony