Barwa produktu to jedno z podstawowych kryteriów wyboru konsumenta. Barwniki spożywcze pozwalają maskować zmiany produktu zachodzące w procesach produkcyjnych oraz standaryzować jego jakość poprzez powtarzalność koloru. Pozwalają również budować trendy i preferencje konsumenckie. Kolor ma również wpływ na odczucia smakowe – produkt o smaku banana bardziej kojarzy nam się z barwą żółtą niż czerwoną.

 

W produkcji spożywczej wyróżniamy trzy grupy substancji barwiących:

  • barwniki syntetyczne organiczne i nieorganiczne, których zaletą jest trwałość,stabilność w produktach i niski koszt (w stosunku do barwników naturalnych), wadą natomiast postrzeganie ich jako “bardziej szkodliwych” przez konsumentów, oraz deklaracja na opakowaniu (z numerem E, np. tartrazyna – E102)
  • barwniki naturalne, które otrzymujemy na drodze selektywnej ekstrakcji z materiału pochodzenia naturalnego (roślinnego, zwierzęcego lub mineralnego), są one niestety droższe, mniej wydajne i szybciej ulegają degradacji w produkcie przez konsumentów bardziej preferowane niż syntetyczne, ale również deklarowane z numerem E (np. antocyjany – E163)
  • żywność barwiąca, którą otrzymujemy z warzyw (np. czarna marchew) , owoców (np. czarny bez)  i innych części jadalnych roślin (np. krokosz barwierski – kartamus), przy użyciu metod fizycznych i wody, ale bez selektywnej ekstrakcji. Zyskuje ona coraz większą popularność wśród producentów i konsumentów. Dodatkowo w Europie zaliczana jest do składników żywności, a nie dodatków. Pozwala to oznaczać ją na etykiecie jako składnik a nie numer E np. koncentrat soku czarnej marchwi.

 

Wszystkie powyższe grupy substancji barwiących występują dodatkowo w dwóch formach: płynnej lub proszkowej. Można je podzielić na rozpuszczalne lub nierozpuszczalne (tj. tworzące zawiesinę) w wodzie lub olejach.

Kaczmarek-Komponenty posiada pełną gamę kolorystyczną wszystkich trzech grup substancji barwiących. Współpraca z producentami z całego świata, pozwala oferować nam produkty o najwyższej jakości

 

 

Wróc do poprzedniej strony