Tłuszcze i oleje roślinne to jeden z podstawowych składników w produkcji spożywczej.

Tłuszcze roślinne – w produkcji używamy je zarówno w formie płynnej jak i stałej, która to może przybrać postać płatków, granulatu lub proszku. Proszkowa postać tłuszczu roślinnego, z uwagi na swoje wszechstronne zastosowanie w różny produktach spożywczych jest jednym z najpopularniejszych dodatków do produkcji wyrobów suchych.

Tłuszcze roślinne w proszku – głównie 100% –  to podstawowy produkt z oferty naszego wieloletniego partnera – firmy Juchem Food Ingredients z Niemiec. Producenci z branży spożywczej, w tym duże, markowe koncerny używają surowców tej firmy. Producenci zaufali jakości i niemieckiemu know-how w zakresie technologii żywności oraz naszej niezawodności, jako jego sprawdzonego dystrybutora.

Oferta tłuszczów w proszku oparta jest głównie na tłuszczu palmowym. Mimo, że surowiec ten wspierany jest od dawna światowym programem (i certyfikatem) RSPO (tłuszcz RSPO) potwierdzającym odbiorcom fakt ochrony środowiska naturalnego przy produkcji palmy oleistej, to stopniowe odchodzenie rynku od używania oleju palmowego staje się zauważalne.

W ostatnich latach na popularności zyskują inne rodzaje tłuszczy proszkowych.

A mianowicie pochodzące z oleju rzepakowego, słonecznikowego, kokosowego  czy masła shea.

Proponujemy klientom produkty trwałe w przechowywaniu i mogące służyć np.  jako:

  • nośnik smaku,
  • startery krystalizacji w czekoladzie,
  • substancja redukująca kurz w przyprawach.

Można je stosować jako dodatki wegańskie, posiadają również certyfikat koszerności i certyfikat Halal.

Nasza oferta tłuszczy roślinnych w proszku to, zarówno grupa tłuszczy utwardzonych, jak i nieutwardzonych. O zawartości kwasów trans poniżej 2% i temperaturze topnienia od 45⁰C do 60⁰C. Jej uzupełnieniem jest lecytyna w proszku z olejów roślinnych oferowana na różnych nośnikach oraz  monoglicerydy o różnorodnym stopniu rozdrobnienia.

 

Najbardziej popularne produkty z tej kategorii (tłuszcz roślinny w proszku) w naszym portfolio to:

tłuszcz rzepakowy w proszku,

tłuszcz palmowy w proszku (różne rodzaje),

tłuszcze shea-kokos w proszku.

 

 

Wróc do poprzedniej strony