Ekstrakty drożdżowe

to grupa surowców spożywczych, otrzymywana  na drodze autolizy komórek drożdży. Są one całkowicie bezpieczne dla zdrowia konsumenta oraz nie posiadają dopuszczalnych limitów dziennego spożycia. Z roku na rok ich popularność na rynku dodatków do żywności cieszy się coraz większym zainteresowaniem.

Główną funkcją jaką spełnia ekstrakt drożdżowy, w produktach spożywczych jest wzmocnienie walorów smakowych i aromatycznych. Ponadto, bardzo dobrze sprawdzają się jako naturalny zamiennik glutaminianu sodu, a także jako dodatki maskujące niepożądane smaki i zapachy białek roślinnych (soja, groch fasola, ciecierzyca). Do grup produktów w których wykorzystanie ekstraktów drożdżowych cieszy się największym zainteresowaniem należą: wyroby mięsne, dania gotowe instant, kostki bulionowe oraz aplikacje vege i vegan bazujące na wysokiej zawartości białek roślinnych.

Firma Kaczmarek Komponenty, działając jako partner handlowy niemieckiego producenta firmy Leiber GmbH, oferuje ekstrakty drożdżowe otrzymywane z drożdży piwowarskich. W naszym portfolio znajdą Państwo cztery główne grupy produktów dostępnych, w postaci proszku lub pasty:

  • ekstrakty jasne, bulionowe
  • ekstrakty ciemne, mięsne
  • ekstrakty maskujące (maskery)
  • ekstrakty wzmacniające smak (wzmacniacze smaku)
  • ekstrakty specjalne

 
Wróc do poprzedniej strony