Dostarczamy rozwiązania i produkty dla przemysłu spożywczego
Ekstrakty mięsne
są szeroko stosowane w produkcji spożywczej. Są dodatkiem wnoszącym do produktu smak i aromat, oraz wartości odżywcze – są doskonałym źródłem białka.
Stanowią one podstawowy surowiec do produkcji wszelkiego rodzaju koncentratów spożywczych, takich jak popularna “kostka rosołowa”, czy “bulionetka”.
Pierwsze ekstrakty mięsne były produkowane już XIX w. i w tamtym czasie były produktem naprawdę innowacyjnym. Początkowo wytwarzano je tylko z wołowiny. Obecnie ekstrakty uzyskuje się z produktów przetwórstwa mięsa wołowego, wieprzowego, drobiowego, ryb oraz owoców morza. Występują w postaci sypkiej, płynnej lub półpłynnej (pasty). Formy płynne, czasami stanowiące już samodzielny produkt, znajdują zastosowanie w produkcji gotowych dań takich jak zupy i sosy.
Niezależnie od tego jakiego smaku szukasz znajdziesz go w naszej ofercie. Nasz podstawowy asortyment dostępny jest w różnych wariantach:
– profili smakowych:
– mięso pieczone
– mięso smażone
– mięsa gotowane
– barw:
– ciemna
– jasna
– form:
– bulion w proszku
– bulion w płynie
– buliony w paście