Hydrolizat białka roślinnego (z ang. HVP – Hydrolyzed Vegetable Protein) jest produktem powstałym w trakcie procesu chemicznego lub enzymatycznego oddziaływania na określony rodzaj białka znajdujący się w ziarnach m.in. jęczmienia, kukurydzy, ryżu. Powstałe na skutek tego procesu hydrolizaty białka wykorzystujemy w produkcji żywności jako substancje nadające odpowiednią strukturę gotowym produktom, a także wpływające na ich smak i zapach.

Hydrolizaty białka roślinnego nie są traktowane jako dodatki do żywności i dlatego nie wymagają oznaczenia symbolem „E-„. Hydrolizaty białkowe mogą występować pod różnymi postaciami: jako substancje płynne, w formie pasty lub produkty suche. Te ostatnie – w zależności od technologii suszenia mają postać sypkiego proszku lub łatwo rozpuszczalnego granulatu. Ich barwa – od jasnobeżowej do ciemnobrązowej zależy głównie od użytych w produkcji składników.

Hydrolizaty białkowe są produktami bezpiecznymi dla zdrowia konsumenta, nie mają ograniczeń ani limitów dopuszczalnego dziennego spożycia. Podstawowym powodem uznawania HVP za surowiec bezpieczny jest w pełni kontrolowany w trakcie produkcji poziom 3-MCPD. (tj. zanieczyszczeń chemicznych zaliczanych do grupy chloropropanoli). Powstawanie tych zanieczyszczeń, uznawanych za kancerogenne, może występować z uwagi na proces hydrolizy ziaren kwasem solnym. Narzucone dopuszczalnym limitem ustanowionym przepisami UE poziom 3-MCPD jest jednak jednym z najbardziej restrykcyjnie przestrzeganych parametrów przez wszystkich producentów.

Niezaprzeczalnym atrybutem hydrolizatów białka roślinnego jest również to, że większość producentów bazuje na surowcach w standardzie IP. Gwarantuje on utrzymanie najwyższych standardów jakości żywności. Oferowane przez nas hydrolizaty białkowe to zarówno produkty bazowe (hydrolizat białkowy – typu bulionowego). Jak i produkty wzbogacone (hydrolizat białkowy – typu przyprawowego). Mamy również dostępne hydrolizaty smakowe (drobiowe, wołowe itd.) ułatwiające klientom zadanie w konkretnych aplikacjach.

 

Wróc do poprzedniej strony