Barwa produktu to jedno z pierwszych kryteriów wyboru konsumenta.

Za pomocą koloru można budować  preferencje i trendy konsumenckie, dodatek barwnika pozwala maskować skutki uboczne procesu produkcyjnego i standaryzować jakość poprzez powtarzalność koloru. Kolor pozwala odróżnić produkt od wyrobów konkurencyjnych.

W żywności używane są 3 grupy substancji barwiących:

– syntetyczne otrzymywane w drodze syntezy chemicznej (deklaracja z nr E)
– naturalne otrzymywane w drodze selektywnej ekstrakcji z materiału pochodzenia naturalnego (deklaracja z nr E)
– żywność barwiąca, czyli składniki pochodzenia naturalnego otrzymane z owoców, warzyw i innych części jadalnych roślin i uzyskanych przy użyciu metod fizycznych i wody, bez selektywnej ekstrakcji czy dodatków chemicznych (deklaracja bez nr E)

Trzecia z tych grup, czyli żywność barwiąca, zyskuje w ostatnich latach większe zainteresowanie producentów żywności i konsumentów. Wynika to oczywiście z trendu czyszczenia etykiety (tzw. clean label) oraz używania produktów naturalnych i mało przetworzonych. Badania konsumenckie wyraźnie wskazują ostatnio na coraz bardziej negatywne nastawienie konsumentów do żywności zawierającej sztuczne dodatki.

Żywność barwiąca w Europie jest traktowana jak pełnowartościowy składnik żywności, a nie dodatek.

Nawet jeśli jest używana do barwienia to jest oznaczona na etykiecie jako składnik np. koncentrat soku czarnej marchwi. W Stanach Zjednoczonych interpretacja jest inna. Każda substancja służąca do barwienia jest traktowana tak samo. Można oczywiście stosować żywność barwiącą i deklarować np. koncentrat soku czarnej marchwi, należy wtedy jednak dopisać cel zastosowania („dla nadania barwy”).

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumenckim nasi dostawcy opracowali szerokie  portfolio żywności barwiącej. Trend zastępowania barwników żywnością barwiącą z roku na rok jest silniejszy. Konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na “etykietę produktu” i użyte do produkcji surowce. W ciągu ostatnich 6 lat wiele barwników naturalnych  zostało zastąpionych żywnością barwiącą w bardzo dużej ilości produktów spożywczych, a mimo to “rynek żywności barwiącej” ma dalsze perspektywy wzrostu.

Oferowane przez nas koncentraty soków warzywnych zostały stworzone dzięki wieloletniemu doświadczeniu w uprawie , selekcji  nasion i ścisłej współpracy z farmerami.

Zapewniamy:
– pełną identyfikowalność  (full traceability)
– wysoką zawartość pigmentu
– czystą, krótką  etykietę (lista składników)
– niski wpływ na smak wyrobu finalnego

 

W ofercie posiadamy pełną gamę kolorystyczną żywości barwiącej. Nasze koncentraty soków i ekstrakty dostępne są w wersji mokrej i suchej. Po szczegóły odsyłamy do naszych doradców handlowych.