Dostarczamy rozwiązania i produkty dla przemysłu spożywczego
Hydrokoloidy są to naturalne lub syntetyczne polimery, które wykazują właściwości koloidalne, co oznacza, że w połączeniu z wodą tworzą gęste roztwory lub żele. W przemyśle spożywczym są stosowane jako środki żelujące, zagęszczające, stabilizujące, bądź emulgujące. Dzięki ich wszechstronności, hydrokoloidy odgrywają kluczową rolę w tworzeniu innowacyjnych, zdrowych i bardziej trwałych produktów. Są stosowane w głównie w przemyśle spożywczym, kosmetycznym oraz farmaceutycznym.
Substancje te mogą być pozyskiwane z różnych źródeł:
– roślin
– zwierząt
– bakterii
– otrzymywanych syntetycznie
Hydrokoloidy posiadają cały szereg korzyści stosowania w branży spożywczej.
Główne zalety:
– możliwość modyfikacji właściwości reologicznych
– zwiększenie efektywności produkcji
– zwiększenie trwałości produktu
– poprawa stabilności
– poprawa walorów sensorycznych
– prozdrowotne benefity
– obniżenie wartości energetycznej produktów
– poprawa wyglądu wyrobu finalnego
– możliwość opracowania nowych innowacyjnych produktów
– mogą być stosowane jako zamienniki surowców odzwierzęcych (głównie żelatyny)
– zapewnienie standaryzacji wyrobu
– możliwość redukcji dodatku soli i fosforanów stosowanych przy produkcji mięsa
– poprawa stabilności cech jakościowych produktu podczas zamrażania i rozmrażania
– poprawa standaryzacji produktu finalnego
– są to najczęściej surowce pochodzenia naturalnego
– zabezpieczenie przed wysychaniem – bardzo istotny czynnik dla producentów z branży piekarniczej
W naszej ofercie znajdują się następujące hydrokoloidy w postaci czystej i miksów, w tym:
– karageny – różne rodzaje – iota, kappa
– alginiany – o różnych parametrach lepkości (najpopularniejszy z nich to alginian sodu)
– gumy – guar, xanthan, mączka chleba świętojańskiego (guma karobowa), konjac