Hydrokoloidy są to naturalne lub syntetyczne polimery, które wykazują właściwości koloidalne, co oznacza, że w połączeniu z wodą tworzą gęste roztwory lub żele. W przemyśle spożywczym są stosowane jako środki żelujące, zagęszczające, stabilizujące, bądź emulgujące. Dzięki ich wszechstronności, hydrokoloidy odgrywają kluczową rolę w tworzeniu innowacyjnych, zdrowych i bardziej trwałych produktów. Są stosowane w głównie w przemyśle spożywczym, kosmetycznym oraz farmaceutycznym.

 

Substancje te mogą być pozyskiwane z różnych źródeł:

– roślin

– zwierząt

– bakterii

– otrzymywanych syntetycznie

 

Hydrokoloidy posiadają cały szereg korzyści stosowania w branży spożywczej.

Główne zalety:

– możliwość modyfikacji właściwości reologicznych

– zwiększenie efektywności produkcji

– zwiększenie trwałości produktu

– poprawa stabilności

– poprawa walorów sensorycznych

– prozdrowotne benefity

– obniżenie wartości energetycznej produktów

– poprawa wyglądu wyrobu finalnego

– możliwość opracowania nowych innowacyjnych produktów

– mogą być stosowane jako zamienniki surowców odzwierzęcych (głównie żelatyny)

– zapewnienie standaryzacji wyrobu

– możliwość redukcji dodatku soli i fosforanów stosowanych przy produkcji mięsa

– poprawa stabilności cech jakościowych produktu podczas zamrażania i rozmrażania

– poprawa standaryzacji produktu finalnego

– są to najczęściej surowce pochodzenia naturalnego

– zabezpieczenie przed wysychaniem – bardzo istotny czynnik dla producentów z branży piekarniczej

 

W naszej ofercie znajdują się następujące hydrokoloidy w postaci czystej i miksów, w tym:

– karageny – różne rodzaje – iota, kappa

– alginiany – o różnych parametrach lepkości (najpopularniejszy z nich to alginian sodu)

– gumy – guar, xanthan, mączka chleba świętojańskiego (guma karobowa), konjac

Wróc do poprzedniej strony