Spożywcze aromaty proszkowe

Aromaty proszkowe są jedną z dwóch form produktów aromatyzujących, obok aromatów płynnych, stosowanych w przemyśle spożywczym.

Wyróżniamy również dwie metody produkcji tych aromatów. W obu procesach ciekłe substancje aromatyczne są wiązane z sypkim nośnikiem (maltodekstryna, skrobia), a różnica polega na technologii ich produkcji.
Pierwszą, prostszą formę aromatów proszkowych (Proszek ¹) otrzymujemy w wyniku natryskiwania i mieszania płynnej substancji aromatycznej na nośnik przy pomocy mieszalnika mechanicznego. W tym typie aromatów substancja aromatyczna znajduje się na zewnątrz nośnika.
Drugą formę (Micron ²) otrzymuje się poprzez suszenie z wykorzystaniem wieży rozpyłowej w wyniku czego otrzymujemy aromat, w którym substancja aromatyczna zamknięta jest częściowo, lub całkowicie (Micron Plus ³). Tego typu aromaty cechują się uwalnianiem substancji smakowo-zapachowej dopiero po rozpuszczeniu.

Przykładowe aplikacje aromatów proszkowych:

– napoje i dania instant,
– gumy do żucia,
– cukierki tabletki proszkowe,
– mieszanki funkcjonalne do przemysłu mięsnego,
– mieszanki piekarnicze i cukiernicze.

Jakie korzyści wynikają z zastosowania aromatów proszkowych Micron i Micron Plus dowiecie się Państwo z naszej ulotki (pobierz tutaj). Zapraszamy również do kontaktu w celu omówienia możliwości aplikacji z wykorzystaniem wiedzy produktowej naszych doradców handlowych.