System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach

W ramach narzędzi bezpieczeństwa żywności w Unii Europejskiej ustanowiono System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (ang. Rapid alert System for Food and Feed – RASFF). Służy on do szybkiej wymiany informacji między krajami członkowskimi o żywności, paszach lub materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością potencjalnie niebezpiecznych dla zdrowia ludzi, zwierząt lub środowiska oraz o podjętych działaniach w wyniku zidentyfikowania takich produktów.

System ten działa w Unii Europejskiej od 1979 roku. Obecnie funkcjonuje na podstawie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 178/2002 z dnia 28 stycznia 2002r.

Członkami sieci RASFF są punkty kontaktowe RASFF, które reprezentują: Komisję Europejską, Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), kraje członkowskie UE, kraje członkowskie EFTA (Islandia, Lichtenstein, Norwegia, Szwajcaria). W chwili wykrycia zagrożenia krajowy punkt kontaktowy danego członka sieci ma za zadanie przekazać bezzwłocznie do punktu kontaktowego Komisji Europejskiej tzw. powiadomienie na specjalnym formularzu w elektronicznym systemie iRASFF.

W Polsce krajowy punkt kontaktowy RASFF prowadzi Główny Inspektorat Sanitarny. GIS informuje opinię publiczną za pośrednictwem tzw. ostrzeżeń publicznych zamieszczanych na stornie internetowej gis.gov.pl oraz Facebooku i Twitterze.

W takim ogłoszeniu pojawia się nazwa lub rodzaj produktu, partia produkcyjna, rodzaj zagrożenia. Również wskazania dotyczące zachowania konsumenta mające na celu zmniejszenie lub zlikwidowanie ryzyka.

Warto je śledzić na bieżąco aby uchronić się przed zagrożeniami związanymi bezpieczeństwem żywności zanim wyrządzą szkody.