Olej Palmowy – Właściwości i kontrowersje

Surowiec naturalny pozyskiwany z owoców palmy oleistej, która rośnie głównie w Azji Południowo-Wschodniej. Głównymi dostawcami oleju palmowego na świecie są Indonezja i Malezja, które dostarczają ponad 85% światowego zapotrzebowania.

Olej palmowy jest jednym z najczęściej stosowanych tłuszczy roślinnych w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i chemicznym. Oferuje wiele korzyści takich jak:

  • odporność na temperaturę,
  • neutralny smak i zapach,
  • stabilność oksydacyjną, które pozwalają na łatwe przetwarzanie produktów.

Mimo swoich właściwości, olej palmowy jest krytykowany za negatywny wpływ na środowisko naturalne. Jego intensywna produkcja wiąże się z niszczeniem lasów deszczowych, a to z kolei prowadzi do:

  • zagrażania wielu gatunkom zwierząt,
  • zmniejszenia obszaru zajmowanego przez tereny zielone,
  • zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych.

RSPO The Roundtable on Sustainable Palm Oil

Dlatego też już 20 lat temu, w 2004 roku, powstała pozarządowa organizacja RSPO (The Roundtable on Sustainable Palm Oil). Zrzesza ona odpowiedzialnych plantatorów, producentów i dystrybutorów na rzecz zrównoważonego przetwórstwa oleju palmowego. RSPO opracowało wiele wymagań środowiskowych i społecznych. Muszą być one spełnione, aby uzyskać certyfikat. Certyfikacja obowiązuje w całym łańcuchu dostaw. Oznacza to, że wszystkie organizacje, które miały swój udział w dostarczeniu wyrobu, muszą być w różnym stopniu zaangażowane w działalność RSPO poprzez certyfikację (producenci) lub licencje RSPO (dystrybutorzy).
Zakres certyfikatu RSPO wskazuje rodzaj wdrożonego systemu kontroli certyfikowanych surowców a certyfikacja możliwa jest dla jednego z trzech poniższych modeli:

1. Identity Preserved (IP) – model kontroli pochodzenia produktu zapewniający, że olej pochodzi tylko z jednej, możliwej do zidentyfikowania tłoczni z certyfikatem RSPO.
2. Segregated (SG) – model zezwalający na pochodzenie oleju palmowego z różnych źródeł certyfikowanych RSPO.
3. Mass Balance (MB) – model, w którym dozwolone jest mieszanie produktów. Oleju palmowego z certyfikatem RSPO z produktami nie certyfikowanymi na każdym etapie łańcucha dostaw, pod warunkiem, że ilości są kontrolowane.

Z roku na rok zauważamy rosnące zainteresowanie klientów certyfikowanym tłuszczem roślinnym w postaci oleju palmowego, zwłaszcza tym z certyfikatem SG. Dzieje się tak, ponieważ korzystanie z certyfikowanego oleju palmowego przynosi wiele korzyści producentom wyrobów spożywczych, takich jak zwiększenie sprzedaży, otwarcie się na nowe rynki, gdzie istotna jest dbałość o środowisko, oraz zdobycie szacunku i zaufania coraz bardziej świadomych konsumentów.

Producent posiadający certyfikat i wykorzystujący w swoich produktach certyfikowany olej palmowy ma możliwość znakowania swoich wyrobów znakiem towarowym z rozpoznawalnym logo RSPO.

Jesteśmy członkiem organizacji RSPO i posiadaczem licencji dystrybutora, oferującym wyłącznie certyfikowane oleje palmowe pochodzące ze zrównoważonych upraw. Zachęcamy do kontaktu z naszymi doradcami, aby poznać ofertę.