Karmel to substancja powstała w wyniku ogrzewania cukrów.
W przemyśle spożywczym znajduje bardzo szerokie zastosowanie . W słodyczach, napojach, pieczywie, czy lodach jest stosowany jako barwnik i dlatego widnieje na liście dodatków do produktów żywnościowych dopuszczonych do stosowania w Unii Europejskiej. Jak każdy barwnik jest oznaczony numerem E, ale ze względu na sposób produkcji wyróżniamy kilka jego rodzajów, a każdy z nich ma inne oznaczenie.
Możemy zatem wyróżnić:
Choć karmel jest naturalnym barwnikiem, to spożycie jego nadmiernych ilości może powodować dolegliwości żołądkowo jelitowe. Dodatkowo karmele klasy II,III i IV mogą wpływać negatywnie na wątrobę i powodować nadpobudliwość.
Obecnie trendy i oczekiwania konsumentów wymuszają zastępowanie w niektórych produktach karmelu innymi barwnikami naturalnymi. Jest to spore wyzwanie dla producentów, ponieważ dostępnych jest niewiele substancji mogących zastąpić karmel.
W ofercie firmy Kaczmarek Komponenty jest na przykład ekstrakt drożdżowy, który do produktu nie wnosi żadnego smaku i zapachu, lecz tylko kolor. W zależności od zastosowanej dawki może dać kolor od pomarańczowego do ciemno brązowego jak w napojach typu cola i dodatkowo nie posiada numeru E, co w dobie czystej etykiety stanowi dodatkową korzyść.
W celu uzyskania bardziej szczegółowych informacji dotyczących barwników i żywności barwiącej zapraszamy do kontaktu z naszymi doradcami ds. surowców spożywczych.
Opracowanie
Jarosław Fiuczek – doradca handlowy ds surowców spożywczych