Ekstrakt drożdżowy jako brązowy barwnik w słodkich aplikacjach

Ekstrakt z drożdży jest naturalnym rozwiązaniem zapewniającym zdrowsze produkty o wspaniałym smaku. To  składnik o ogromnej mocy:

– właściwości redukcji cukru
– odkrywa bogactwo i wydobywa smak niektórych składników, takich jak jajka, wanilia, czekolad
– wydobywa brązowe nuty smakowe, takie jak palone, kakaowe lub słodowane, aby zapewnić okrągły i długotrwały smak
– zapewnia smak umami (piąty smak) i daje uczucie pełności w ustach, poprzez poprawę ogólnego smaku przepisu.
– dodaje subtelnych nut zbożowych
– neutralizuje niepożądany metaliczny lub lukrecyjny posmak oraz długotrwały efekt wywołany stosowaniem słodzików
– podobnie jak przyprawy, składniki drożdżowe są łatwe w użyciu – – utrzymuje zrównoważony smak produktów o obniżonej zawartości cukru.

Korzyści zdrowotne:
– dobre źródło białka
– zawiera witaminy z grupy B, pomocne w trawieniu, odporności czy produkcji czerwonych krwinek
– dobre źródło minerałów, takich jak chrom, który pomaga zmniejszyć poziom insuliny, co jest korzystne w przypadku cukrzycy
– nie zawiera glutenu.

Zapraszamy do zapoznania się nasza ulotką (pobierz tutaj) i do kontaktu w celu omówienia możliwości aplikacji z wykorzystaniem wiedzy produktowej naszego działu R&D.