Superowoc acerola, znana także jako wiśnia z Barbados (łac. Malpighia glabra), ma wyjątkowe właściwości odżywcze. Zawiera bowiem najwięcej witaminy C ze wszystkich owoców – ponad 30 razy więcej niż cytryna,  średnio około 1500 mg  (1000mg-4500mg) , co stanowi około 3 proc. składu owocu.  Warto  wiedzieć, że zielone owoce aceroli mają dwukrotnie wyższy poziom tej witaminy w stosunku do owoców dojrzałych.

Spożycie zaledwie 3 owoców aceroli pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na ten składnik.

Witamina C wspomaga odporność organizmu. Jest też skutecznym przeciwutleniaczem, który poprawia pracę układu krążenia – zapobiega miażdżycy i zmniejsza ryzyko udaru mózgu. Ma też potencjalne działanie przeciwnowotworowe. Jest  jednym z gwarantów sprawnych i mocnych kości i stawów.

Witamina C jako kwas askorbinowy ma także powszechne zastosowanie w przemyśle spożywczym (piekarnictwo, mięsny, napojowy) . Witamina C z aceroli  działa tak samo jak przemysłowo produkowany związek chemiczny.