Superowoc acerola, znana także jako wiśnia z Barbados (łac. Malpighia glabra).
Ma wyjątkowe właściwości odżywcze, zawiera bowiem najwięcej witaminy C ze wszystkich owoców – ponad 30 razy więcej niż cytryna, średnio około 1500 mg (1000mg-4500mg) , co stanowi około 3 proc. składu owocu. Warto wiedzieć, że zielone owoce aceroli mają dwukrotnie wyższy poziom tej witaminy w stosunku do owoców dojrzałych.
Spożycie zaledwie 3 owoców aceroli pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na ten składnik.
Witamina C wspomaga odporność organizmu.
Jest też skutecznym przeciwutleniaczem, który poprawia pracę układu krążenia – zapobiega miażdżycy i zmniejsza ryzyko udaru mózgu. Ma też potencjalne działanie przeciwnowotworowe. Jest jednym z gwarantów sprawnych i mocnych kości i stawów.
Witamina C jako kwas askorbinowy ma także powszechne zastosowanie w przemyśle spożywczym (piekarnictwo, mięsny, napojowy) . Witamina C z aceroli działa tak samo jak przemysłowo produkowany związek chemiczny.